dimarts, 16 de setembre del 2008

13-N. Vaga de mestres.


Notícia de l'Avui:

Els sindicats USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i GGT, que representen el 70% dels professors catalans, han convocat una vaga per al dia 13 de novembre en contra de la llei d'educació de Catalunya (LEC), aprovada per l'executiu de José Montilla al juliol passat i actualment en tràmit parlamentari.

De la seva banda, les federacions d'ensenyament de CCOO i UGT de Catalunya realitzaran una consulta als ensenyants sobre una proposta d'accions i mobilitzacions també en contra de la llei, en què s'inclourà la convocatòria d'una vaga general el mateix dia 13 de novembre.

De fet, CCOO i UGT no han descartat acudir a la vaga convocada pels altres sindicats de forma unitària, ja que coincideixen a rebutjar la llei, que ja va suscitar les protestes dels professors el 14 de febrer.

USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT consideren, segons un document conjunt, que la LEC "no aporta cap millora al nostre sistema educatiu" i col·loca la xarxa pública d'ensenyament en "condicions de subsidiarietat", a més d'empitjorar les condicions de treball dels professors.

Segons el seu parer, el text que es debatrà pròximament al Parlament destina més diners públics als centres d'ensenyament privats "sense cap obligació ni cap mecanisme per evitar la distribució desequilibrada de l'alumnat", en relació amb els immigrants, i afirmen que, a partir d'aquesta llei, "la xarxa de centres privats passa a ser l'eix vertebrador del sistema educatiu".

La representant d'USTE-STEs Rosa Cañadell opina que aquest canvi de model educatiu "és molt greu en educació" perquè pot afectar la igualtat d'oportunitats entre els alumnes.

"El que més molesta el professorat és que el text no aborda els problemes de massificació, material, formació i altres aspectes" que viuen els mestres cada dia i, en canvi, consolida la xarxa privada de centres concertats.

Xavier Massó, d'ASPEPC-SPS, assegura, de la seva banda, que la nova LEC s'inspira en el sistema educatiu anglès, la reforma del qual va impulsar en la dècada dels 70 un govern conservador del qual n'era ministra Margaret Thatcher.

La LEC consolida, segons aquests sindicats, el camí obert cap a la privatització de determinats sectors, a partir d'atorgar competències als municipis i altres vies: l'educació de 0 a 3 anys, la de persones adultes, formació professional i serveis educatius extraescolars.

De la seva banda, CCOO i UGT realitzaran abans del 13 de novembre una consulta prèvia als centres educatius sobre la LEC i el seu contingut, a més de recollir firmes de suport per a les propostes de millora de la mateixa elaborades per les diverses entitats de la comunitat educativa.

Aquests dos sindicats afirmen que el projecte de llei aprovat per l'executiu català "no avança en la configuració d'un model propi per a Catalunya, orientat en l'equitat i que respongui de manera efectiva als problemes reals de l'educació".

Reivindiquen que els professionals de l'educació vegin reflectides a la llei les seves "legítimes aspiracions de millora" i, en aquest sentit, reclamen la negociació d'un Estatut de la funció docent.

També ha expressat avui el seu rebuig a la llei el Sindicat d'Estudiants, que ha decidit sumar-se a la vaga de professors del 13 de novembre a Catalunya convocada per USTEC-STEs, CGT i ASPEPC, en "defensa de l'educació pública", pel que reclama la retirada "immediata" del text i dels plans de Bolonya.